Bewijs welzijn voor zorg(kosten)

Schermafbeelding 2014-04-26 om 10.40.47In veel nieuwe aanpakken wordt gerekend op dat een goed welzijn leidt tot een lagere zorgconsumptie. Soms verborgen. Soms heel expliciet, zoals in ‘Welzijn op recept’ (zie reportage EenVandaag). Dat is goed voor de mens en goed voor de portemonnee van de maatschappij.

Recent Amerikaans onderzoek laat dat zien dat dit geen onzinnige gedachte hoeft te zijn: “Higher life satisfaction was associated with fewer doctor visits.”
In het onderliggende artikel geven de onderzoekers ook waarom dat zou kunnen: “Why is life satisfaction linked with fewer doctor visits among older US adults? Satisfied adults may visit doctors less frequently because they are healthier, the result of being more socially engaged and supported, having more realistic goals, possessing a greater sense of meaning and purpose, having better health-promoting habits, and managing their existing health problems more effectively.”

Natuurlijk zit er wat ruimte tussen ‘hun’ term ‘life satisfaction’ en ons ‘welzijn’ (als welbevinden, niet als sector…), maar een indicatie is het wel.

De liefhebbers kunnen hier verder lezen.